MinT Teater

Profilkurs

MinT Teater

Kurstyp
Profilkurs
Kursnamn
MinT Teater
Ansökningsperiod
1 februari–17 augusti
Kursstart
18 augusti 2022

Älskar du teater och scenkonst och har en diagnos, psykisk ohälsa eller funktionsvariation? Då kan vår tvååriga kurs MinT Teater vara rätt för dig. På kursen kan du du ditt skådespeleri. Samtidigt växer du som person. Fokus är alltid teatern och din utveckling. MinT Teater hittar styrkorna hos varje individ. Tillsammans hittar vi, genom teatern, nya vägar och möjligheter! 

Det är inget krav att kunna läsa och skriva. Alla har rätt att förstå oavsett förutsättningar! Det finns platser kvar till höstens kursstart, ansök längre ner på sidan. 

Om kursen

På kursen utgår vi ifrån det du kan och har med dig sedan tidigare. Du ges möjlighet att förstärka och utveckla dina styrkor. Tillsammans hittar vi nya vägar framåt.

Teater och kultur är utvecklande för människor. För personer med diagnos, funktionsvariationer eller psykisk ohälsa kan teater vara otillgängligt. Det tar vi fasta på och har därför skapat MinT Teater. Vårt fokus är alltid teatern och deltagarens utveckling i första hand, inte diagnoser.

“Kulturella föreställningar är en möjlighet att visa upp sig själv och den egna gruppen på ett autentiskt, självständigt och stolt sätt.”

Ur: Funktionshinder, kultur och samhälle – Lindqvist & Sauer, 2008

Kursen är uppbyggd på folkbildningens grunder: ”Syftet med folkbildning är att på ett demokratiskt och jämlikt sätt få medborgarna i samhället att ta till sig ny kunskap och nya värderingar.”

Vi använder pedagogik som tydliggör och fokuserar på det som sker mellan kursdeltagarna på kursen. Det är inget krav att kunna läsa eller skriva för att gå på kursen. Alla har rätt att förstå oavsett förutsättningar.

Kursinnehåll

Under den 2-åriga kursen är du delaktig i att ta fram en större teaterproduktion och flera mindre föreställningar. Du får inblick i och lär dig vilka delar som behövs för att skapa en föreställning från början till slut.

Du kommer att arbeta med färdiga manus och skapa egna manus. Improvisation är en viktig del under hela kursen. Det är också viktigt att uppleva kultur i olika former och därför gör vi både studiebesök och ser föreställningar och utställningar.

En skådespelares viktigaste verktyg är kroppen. Under hela kursen lägger vi därför också fokus på rörelse, kroppsspråk, rytm, röst, fysisk aktivitet och medvetenhet.

Vi provar, jämför och upplever olika konstformer och låter oss inspireras. Vi gör studiebesök, går på utställningar och ser föreställningar. Vi fokuserar på dramaövningar och teaterträning.

Läs mer: Kursplan för MinT Teater

Kursmål

Efter genomförd kurs har deltagaren:

  • Ökat kunskapen om skådespeleri och sig själv som skådespelare.
  • Ökat sin förståelse för teater och andra konstformer.
  • Fått en ökad förståelse för teaterns och andra konstformers roll i samhället.
  • Breddat sin förståelse för begreppet kultur.

“Här får man göra det man älskar: Teater, och allt annat! Bara vara i nuet och köra!”

Cissi Mattsson, kursdeltagare på MinT Teater

Genom dessa kunskaper har deltagaren ökad möjlighet att arbeta inom främst teater men också i andra kulturverksamheter. Efter avslutad kurs får deltagaren ett kursintyg.

Urval och antagning

Innan du ansöker har du möjlighet att komma på studiebesök. När du skickat in din ansökan bjuder vi in till antagningsdag. Efter ditt besök hos oss kontaktar vi dig och berättar om du kan börja på kursen.

Kostnader

Om du bor på skolans internat betalar du hyra. Ett rum kostar 3 781 kr för 4 veckor. Detta pris gäller våren 2022 och kan ändras. Internet ingår. Frukost och lunch måndag till fredag ingår.

Du bor i ett möblerat rum och delar toalett och dusch som med två andra som bor i samma ingång.

Behöver du stöd i boendet söker du det genom LSS eller SOL. Du söker det i din hemkommun som sedan skickar utredningen till Olofströms kommun som är den kommun Jämshögs folkhögskola ligger i. Olofströms kommun utför sedan det stöd som du behöver.

Väljer du att skriva dig i Jämshög söker du stödet i Olofströms kommun. Behöver du kontaktperson söker du det på samma sätt.

Undervisningen på Jämshögs folkhögskola är kostnadsfri. Skolan tar ut en materialkostnad för försäkringar, gemensamma aktiviteter, läromedel och material som används på kursen.

För kursdeltagare på MinT Teater är materialkostnaden på 1200 kr/termin, det vill säga 2400 kr/läsår.

Ansök – så här gör du

Det finns ett fåtal platser kvar till höstens kursstart. Sök nu!

Du kan ansöka på ett av två sätt:

  1. DIGITAL ANSÖKAN – Klicka på Ansök till MinT Teater här under och skapa ett konto i SchoolSoft och skicka in din ansökan digitalt. Du ska skicka med ett personbevis och kopior på dina betyg i din ansökan. Personbevis kan du skaffa på Skatteverket.
  2. ANALOG ANSÖKAN – Ladda ner, skriv ut och fyll i ansökan, länk finns här under. Du ska skicka med ett personbevis och kopior på dina betyg i din ansökan. Personbevis kan du skaffa på Skatteverket.

Klicka här: Ladda ner ansökan

Ansök till MinT Teater

Kontakt

Annie Holtne, dramapedagog