MinT Teater – grundkurs

Jämshögs folkhögskola > Estetiska kurser > MinT Teater – grundkurs
Estetisk profilkurs, 2–3 år, helfart

MinT Teater - grundkurs

En kurs för dig med funktionsnedsättning, diagnos eller psykisk ohälsa och som vill utveckla ditt teaterintresse! 

På kursen kan du utveckla ditt skådespeleri samtidigt som du växer som person. Fokus är alltid teatern och din utveckling! Tillsammans hittar vi, genom teatern, nya vägar och möjligheter! 

MinT Teater är en anpassad kurs för dig med en funktionsnedsättning, diagnos eller psykisk ohälsa. På kursen kan du utveckla ditt skådespeleri.  

MinT Teater ger ingen behörighet för vidare studier och är därför likvärdig med aktivitet. Deltagare på kursen kan därför ha möjlighet att fortsätta med aktivitetsstöd/sjukersättning under kurstiden på skolan. 

Det är inget krav att kunna läsa och skriva. Alla har rätt att förstå oavsett förutsättningar. 

Under kursens gång är du delaktig i att skapa större och mindre teaterproduktioner, du får arbeta med att uttrycka dig med tal, kroppsrörelser och i att spela en roll. Vi gör regelbundet studiebesök inom olika kulturella uttrycksformer. 

Mer om kursen

Kursinnehåll och kursplan

Under den 2–3-åriga kursen är du delaktig i att skapa både större och mindre teaterproduktioner, och får möta en publik både på och utanför skolan. Du får inblick i och lär dig vilka delar som behövs för att skapa en föreställning från början till slut.

Du kommer att arbeta med färdiga manus och skapa egna manus. Improvisation är en viktig del under hela kursen. Det är också viktigt att uppleva kultur i olika former och därför gör vi både studiebesök och ser föreställningar och utställningar.

En skådespelares viktigaste verktyg är kroppen. Under hela kursen lägger vi därför också fokus på rörelse, kroppsspråk, rytm, röst, fysisk aktivitet och medvetenhet.

Vi provar, jämför och upplever olika konstformer och låter oss inspireras. Vi gör studiebesök, går på utställningar och ser föreställningar. Vi fokuserar på dramaövningar och teaterträning.

Läs mer: Kursplan för MinT Teater – grundkurs

Läs mer: Kursplan för MinT Teater – grundkurs, med bildstöd

Läs mer: Ramar för MinT Teater – grundkurs, med bildstöd

Kursmål

Efter genomförd kurs har deltagaren:

  • Ökat kunskapen om skådespeleri och om sig själv som skådespelare.
  • Fått utveckla sig själv som skådespelare.
  • Fördjupad kunskap om teaterns alla delar och ökad förståelse för teater och andra konstformer
  • Breddat sin förståelse för begreppet kultur.

Genom dessa kunskaper har deltagaren god förmåga att arbeta/vara aktiv inom kulturell verksamhet och teater i synnerhet. Efter avslutad kurs får deltagaren ett kursintyg.

Internatstödjare

Skolan har, som en del av sitt deltagarstöd, en internatstödjare. Deltagarstödsteamet består av SYV/kurator, skolpräst samt internatstödjare.

Ett par dagar i veckan erbjuder internatstödjaren aktiviteter för de som bor på skolans internat. De boende har möjlighet att påverka innehållet utifrån var och ens intressen och kunskaper.

Syftet är att skapa trivsel och gemenskap men också möjligheter att ge stöd åt de som har ett extra behov inom till exempel matlagning eller andra saker som kan vara svårare i vardagen. Genom detta skapas möten mellan olika människor och ett lärande av varandra.

Urval och antagning

Innan du ansöker har du möjlighet att komma på studiebesök. När du skickat in din ansökan bjuder vi in till antagningsdag. Efter ditt besök hos oss kontaktar vi dig och berättar om du kan börja på kursen

Kostnader

Om du bor på skolans internat betalar du hyra. Ett rum kostar 3 781 kr för 4 veckor. Detta pris gäller våren 2022 och kan ändras. Internet ingår. Frukost och lunch måndag till fredag ingår.

Du bor i ett möblerat rum och delar toalett och dusch som med två andra som bor i samma ingång.

Behöver du stöd i boendet söker du det genom LSS eller SOL. Du söker det i din hemkommun som sedan skickar utredningen till Olofströms kommun som är den kommun Jämshögs folkhögskola ligger i. Olofströms kommun utför sedan det stöd som du behöver.

Väljer du att skriva dig i Jämshög söker du stödet i Olofströms kommun. Behöver du kontaktperson söker du det på samma sätt.

Undervisningen på Jämshögs folkhögskola är kostnadsfri. Skolan tar ut en materialkostnad för försäkringar, gemensamma aktiviteter, läromedel och material som används på kursen.

För kursdeltagare på MinT Teater är materialkostnaden på 1200 kr/termin, det vill säga 2400 kr/läsår.

Dags att ansöka!

OM PERSONUPPGIFTSHANTERING

De personuppgifter vi behandlar delas inom vår organisation till personal som är direkt involverad i ansökningshanterande samt administration. Vi delar också personuppgifter med organisationer som FBR (Folkbildningsrådet), CSN (Centrala Studiestödsnämnden) och SCB (Statistiska centralbyrån), till dessa organisationer är dock uppgifterna avpersonifierade. Uppgifterna hanteras och lagras under tiden du är aktivt studerande hos oss. Efter avslutad utbildning sparas endast ditt utbildningsintyg/omdöme hos oss.

OM DIGITAL ANSÖKAN I SCHOOLSOFT

Om du inte redan har ett konto i SchoolSoft för att söka kurser på folkhögskolor börjar du med att skapa det när du klickar på ansökningslänken till respektive kurs. Om du skapar ett nytt konto, vänligen fyll i alla uppgifter i formuläret.

Ansökan till MinT Teate – grundkurs, kursstart hösten 2024, är stängd.

Följ din ansökan: Logga in i SchoolSoft

Ansökningsprocessen

1 feb 2024
Ansökan öppnar
Du ansöker via länk ovan i SchoolSoft eller skriver ut blankett och skickar till oss. När du skickat in din ansökan får du i SchoolSoft och via mejl en automatisk bekräftelse på att ansökan kommit in.
Under våren
Intervju och prova-på
När du ansökt bestämmer vi tillsammans med dig att komma till skolan och vara med i klassen för att prova på hur det är att gå på MinT Teater. Du blir också intervjuad av lärarna.
15 maj 2024
Ansökan stängs
Preliminärt stänger vi ansökan till MinT Teater - grundkurs den 15 maj.
1 juni 2024
Antagningsbesked
Senast den 1 juni 2024 skickar vi ut antagningsbesked till alla som varit på intervju hos oss.
Juni 2024
Bekräfta din plats
Du som blivit antagen ska under juni tacka ja till din plats via SchoolSoft.
Sommar 2024
Sommarbrev
Du som tackat ja till din plats får ett mejl med infomation om kursstarten i augusti.
19 aug 2024
Kursstart
Läsåret börjar.

Kontakt

Mejla mig om du har frågor:
Pontus Wahlgren, lärare
pontus.wahlgren@jamshog.org