Varje termin fördjupar vi oss genom föreläsningar om och kring ett land eller en plats. För den som önskar finns möjlighet att följa med på en studieresa till den terminens resmål.
Grundprincipen för kursen är att kursdeltagarna röstar fram resmål de själva kan tänka sig att åka till. Baserat på resmålet sätts sedan temat för kommande terminers föreläsningar på kursen. Det är möjligt att gå kursen utan att följa med på resan.
Vår reseplanerare, Lasse Heimlander, sätter efter omröstningen ihop en resa som presenteras för gruppen. Deltagande i kursen ger förtur till resan. Antalet platser på respektive resa är begränsat. Extra resor kan vara en möjlighet vid tillräckligt stort intresse i kombination med att det är praktiskt och ekonomiskt möjligt att göra ytterligare en resa.
Höstresan genomförs oftast i mitten/slutet av oktober och vårresan oftast i slutet av april/början av maj.
Gruppen som går kursen röstar fram resmål under vårterminen och därmed tema för respektive termins föreläsningar under det kommande läsåret. Kursdeltagare som går på våren har därför också förtur till anmälan till höstresan.
Gruppen har röstat fram Albanien som resmål och tema hösten 2025 och Lappland/Lofoten som resmål och tema våren 2026.
Reservation för att programmet kan ändras under terminens gång.
Kontakta kursledare Anders på anders.olsson@jamshog.org för frågor om kursinnehållet på Läs och Res. Kontakta reseplanerare Lasse Heimlander på lasse.heimlander@karlshamn.se för specifika frågor om researrangemanget.
Uppdaterat 2025-03-20
EXTRATRÄFF: 24 april 13.00–14.30 (som längst) bjuder vi alla kursdeltagare på Läs och Res till en extraträff innan resorna till Skottland. Syftet är att både informera om resan samt att ge resenärerna en chans att lära känna varandra mer innan avresa. Det blir också en kortare föreläsning om mobilfoto/semesterfoto. Ingen anmälan behövs.
Med reservation för att programmet kan ändras under kursens gång.
“Landet som försvann”, av Catharina Ingelman-Sundberg
För drygt 8000 år sedan lever unga Eira i Doggerland nära inlandsisen i norr med sin man Skagii och sonen Ötzi tillsammans med Vidarstammen. När Eira ser att det blir allt varmare och att vattnet stiger anar hon oråd. Men hennes varningar tas inte väl emot, byns nye ledare bannlyser henne och hon måste lämna allt. Efter ett överfall tar hon sin tillflykt till det säsongboende Urdifolket, där hon träffar konstnären och flintsmeden Joar. Tillsammans måste de snabbt få omgivningen att inse vilken katastrof som väntar.
“Landet som försvann” är en historisk roman som baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjön.
“100 år med Lenni och Margot”, av Marianne Cronin
100 år med Lenni och Margot är en smart och rolig feel-good berättelse som handlar om liv och död och allt däremellan, skriven med bravur och ett målande språk. 17-åriga Lenni bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid. Det blir ett oväntat vänskap, i väntan på det oundvikliga. Tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år de levt. När de delar med sig sina livsberättelser inser de vilken vacker gåva livet kan vara, även när den snart ska ta slut.
Tips från: https://www.selmastories.se/artikel/romaner-i-skottland/
“Trainspotting”, av Irvine Welsh
En av 90-talets viktigaste kultböcker (som också blev kultfilm). Berättelsen följer unga Mark och hans så kallade kompisar i Edinburgh under sena 80-talet. Trainspotting är en bok som handlar om en längtan att spränga jaget till varje pris i en knappt outhärdlig ömhet, bland en obegriplig kärlek.
Tips från: https://www.selmastories.se/artikel/romaner-i-skottland/
“En bokhandlares dagbok”, av Shaun Blythell
I den idylliska småstaden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik – där över 100 000 böcker trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder – färdas mängder av bokläsare från när och
fjärran för att dyka ner i bibliofilernas eget Atlantis. Eller?
En bokhandlares dagbok är en underhållande memoarbok om en bokhandlares vedermödor på 2010-talet. Med hjälp av excentriska kunder och besvärliga anställda guidar Shaun Bythell genom en bokvärld full av absurda historier och märkliga levnadsöden. På sina resor bland auktionshus och dödsbon tar han med oss på jakt efter de försvunna klassiker och läsupplevelser som måste finnas därute. Om någon vill betala för dem? Det är en annan fråga.
“Skotsk krönika”, av Knut Hæger
Överskådligt och lättläst om den dramatiska skotska historien. Skildringen börjar med den romerska eran och sträcker sig fram till 1900-talet, även om tyngdpunkten är förlagd till utvecklingen från medeltiden fram till 1700-talets slut. Ett avsnitt om konst och litteratur i Skottland under 1700- och 1800-talen ingår.
“Maria av Skottland: roman om en drottning”, av Margaret George
“Kungen är död, leve drottningen! Maria, bara sex dagar gammal, ärver Skottlands tron efter sin far. Hon är ett vackert barn, med sneda ögon och en hy som mandelmjölk. Så börjar denna magnifika historia om Maria Stuarts liv – en dramatisk berättelse om kärlek och förräderi, om makt och mord, om ljuva drömmar och glödande hat… Men det är också ett inträngande personporträtt och målande miljöskildring, från det glittrande franska hovet, till det dimhöljda Skottland, till de engelska slott där maktkampen mellan två av historiens mest färgstarka kvinnor utspelas.” Det tog Margaret George åtskilliga år av forskande och resande innan hon kunde slutföra denna historiska roman, som också var fallet med hennes debutroman, Henrik VIII:s självbiografi, som blev en stor framgång i många länder, även i Sverige.
Hope Island-serien (4 böcker), av Jöns Hellsing
Feelgood och samhällskritik som utspelar sig i Skottland. Hellsings romaner utspelar sig i skotska övärlden där han ärvt en lantegendom kring byn Portnahaven på ön Islay. Efter sin fars död 2015 är han huvudman i stiftelsen Mary Baker’s Trust som äger egendomen Cladville Estate, inköpt av hans farmors mormors far Alexander MacLaren 1862.
Tips från Sheila Feldmanis
Vetenskapsradion Historia – Doggerland, Nordsjöns Atlantis
Det sjönk i havet för 7000 år sen, men återuppstår nu i skönlitterär form. Catharina Ingelman-Sundberg berättar om Nordsjöns sjunkna paradis Doggerland.
Länk: Doggerland – Nordsjöns Atlantis 17 september 2024 – Vetenskapsradion Historia | Sveriges Radio
På tur längst Skottlands kust, Kunskapskanalen, 4 avsnitt
En resa på en av världens vackraste bilvägar som rundar Skottlands nordkust. Vi undersöker landskapet, historien och kulturen och träffar lokala tillverkare bland annat keramiker, vodkaproducenter och besöker en trendig gourmetrestaurang samt ser “Assynt Highland Games” där stockstötning är festivalens höjdpunkt.
Länk (gratis): På tur längs Skottlands kust
Natursköna tågresor i världen, Kunskapskanalen, 9 avsnitt (där del 1 är i Skottland)
Från kust till kust i Skottland. Säsongsstart. Vår resa startar i den lilla fiskebyn Kyle of Lochalsh på den skotska västkusten. Färden går österut över de skotska högländerna, genom whiskydistriktet Speyside, till Aberdeen på östkusten.
Länk (gratis): Natursköna tågresor i världen
Brittiska kusten med Kate Humble, Kunskapskanalen, 8 avsnitt (där del 3 och 8 berör Skottland)
Kate Humble älskar att vandra längs Storbritanniens kuster. På vandringarna i England, Skottland och Wales möter hon människor som bjuder på berättelser om det dramatiska kustlandskapets natur, historia och geologi.
Länk (gratis): Brittiska kusten med Kate Humble
Aberdeen, långfilm. Stellan Skarsgård, Lena Heady
I Oslo bor ett vrak till alkoholist, i London arbetar en lovande ung advokat och i Skottland ligger en kvinna för döden. Tillsammans utgör de en familj som efter många år ska återförenas. Det visar sig vara lättare sagt än gjort… Stellan Skarsgård har hyllats internationellt för sin roll som den alkoholiserade pappan.
Hyrfilm online: Aberdeen – Hyr eller köp och streama hos SF Anytime
Braveheart, långfilm. Mel Gibson, James Cosmo, Brendan Gleeson, Sophie Marceau
Filmen är baserad på den sanna historien om den skotske folkledaren William Wallace som under medeltiden ledde sina skotska vänner mot engelsmännens förtryck. Skottland 1200-talet. Som ung tvingas William Wallace lämna sitt hemland Skottland efter att hans far blivit dödad och följa med sin farbror Argyle. När han flera år senare återvänder till sitt hemland har den grymme, brittiske kungen Edward Longhshanks styrt Skottland med järnhand. Efter att William Wallaces kvinna mördas av brittiska undersåtar leder han sina landsmän i revolt mot den brittiske kungen som styr över Skottland för att göra landet fritt.
Streama: Disney+ (krävs konto)
Trainspotting, långfilm. Ewan McGregor
Varför skaffa sig ett jobb när man kan vara arbetslös? Varför skaffa sig familj när man kan umgås med sina vänner istället? Varför ta ansvar när man kan fördriva dagarna genom att stjäla, supa, skjuta hundar med luftgevär, titta på hemgjorda porrfilmer och vara konstant heroinpåverkad? Mark Renton har självdestruktivitet till en konst. Tillsammans med sina vänner är han på kollisionskurs med samhället.
Hyrfilm online: Trainspotting – Hyr eller köp och streama hos SF Anytime
Modig (Brave), animerad långfilm.
Ett kargt och sägenomspunnet Skottland. Den vilda och bångstyriga Merida skulle, trots att hon är dotter till kungligheter, föredra att bli känd för att hon är en skicklig bågskytt. Efter en uppgörelse med sin mor tvingas Merida att göra ett dumdristigt val, som utsätter hennes fars kungadöme för fara och sätter hennes mors liv på spel. Merida tvingas kämpa med de oförutsägbara krafterna hos naturen samt magisk och mörk forntida förbannelse för att ställa allt till rätta igen.
Streama: Disney+ (krävs konto)
Mordet på ön, SVT Play, engelsk-gaelisk kriminalserie
Polisen Kat Crichton återvänder till skotska övärlden i Yttre Hebriderna för att utreda mordet på en matriark från en mäktig och förmögen familj.
Streama: SVT Play – Mordet på ön
Reservation för att programmet kan ändras under terminens gång.
Skolan tar ut en materialkostnad om 400 kronor/person. Avgiften täcker framförallt försäkring under tiden du som kursdeltagare är på skolan. Du får också gemensam fika i början och slutet av varje termin samt kopior och annan service under din tid på kursen.
Kostnader för resan hanteras direkt till vår externa reseplanerare som genomför resan. Information om resorna och kostnader kring dessa ges regelbundet under kursens gång.
De flesta resor vi gör orsakar utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, som i sin tur bidrar till klimatförändringar. För att minska din klimatpåverkan kan du kompensera för de växthusgasutsläpp du har.
Att köpa klimatkompensation innebär att du betalar för att utsläppen av växthusgaser ska minska någon annanstans med samma mängd som du kompenserar för.
Till exempel kostar klimatkompensation för en flygresa tur och retur Köpenhamn – Barcelona ca 100 kr medan en flygresa tur och retur Köpenhamn – Sydney ligger på ca 2000 kr (inkl. en mellanlandning). När du klimatkompenserar så betalar du denna summa till ett miljöprojekt som minskar utsläppen någon annanstans i världen. Projekten kan till exempel vara trädplantering, montering av solpaneler eller utbyggnad av förnybar energi som ersätter fossil energi. Du väljer själv vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till.
Det finns en mängd olika typer av klimatfinansieringsprojekt, företag och organisationer som erbjuder projekt. Organisationen Klimatkompensera.se är ett bra alternativ då de har projekt som är certifierade enligt Gold Standard och/eller FN, vilket borgar för att klimatkompensationen går till rätt sak.
Besök Klimatkompensera.se på och bidra till att minska motsvarande mängd klimatutsläpp som flygresan skapar. Du kan enkelt räkna ut klimatkompensationen för just din flygresa på deras hemsida.
Kursen har funnits i mer än 20 år i nuvarande form. Se en historik över resmålen: Tidigare resmål/tema för Läs och Res
De personuppgifter vi behandlar delas inom vår organisation till personal som är direkt involverad i ansökningshanterande samt administration. Vi delar också personuppgifter med organisationer som FBR (Folkbildningsrådet), CSN (Centrala Studiestödsnämnden) och SCB (Statistiska centralbyrån), till dessa organisationer är dock uppgifterna avpersonifierade. Uppgifterna hanteras och lagras under tiden du är aktivt studerande hos oss.
Ansökan gäller för både höst- och vårtermin under det kommande läsåret. Du avgör själv i samband med terminsskiftet om du vill fortsätta på vårterminen. Viktigt att du då meddelar oss om du INTE vill fortsätta.
Om du inte redan har ett konto i SchoolSoft för att söka kurser på folkhögskolor börjar du med att skapa det när du klickar på ansökningslänken till respektive kurs. Om du skapar ett nytt konto, vänligen fyll i alla uppgifter i formuläret.
OBS: SchoolSoft fungerar bäst på datorn i webbläsare som Google Chrome eller Microsoft Edge. På äldre modeller av surfplattor och mobiltelefoner har det visat sig vara problem att registrera konto eller logga in.
Följ din ansökan: Logga in i SchoolSoft
Anders Olsson, kursledare: anders.olsson@jamshog.org (frågor om kursinnehåll)
Lasse Heimlander, reseplanerare: lasse.heimlander@karlshamn.se (frågor om resorna)
Anna Wiklander, administratör: anna.wiklander@jamshog.org (frågor om ansökan och betalning)