Låtsnickarna

Estetisk profilkurs, 1 år, helfart

Låtsnickarna

Bli en låtsnickare och utveckla din musikaliska identitet!

 

Sista ansökningsdag förlängd till 25 augusti 2024

 

Brinner du för musik och vill ta din kreativa förmåga till nästa nivå? Då är Låtsnickarna rätt kurs för dig! Vi erbjuder en ettårig kurs där du får möjlighet att öka dina kunskaper och färdigheter inom komposition, produktion och presentation. Vi tror på kraften i att skapa en kreativ och tillåtande miljö där du kan växa som människa och musiker.

Under din studietid hos oss kommer du att få möjlighet att fördjupa ditt komponerande och hitta ditt eget unika sound och ton. Vi tror på att varje låtskrivare har en unik röst och det är vårt mål att hjälpa dig att hitta din. 

På Låtsnickarna kommer du också att ha möjlighet att skapa nya produktioner och lära dig studio- och inspelningsteknik.

Du kommer under året att få flera möjligheter att presentera din musik för publik. Vi tror på vikten av att utveckla din sceniska närvaro och vi kommer att ge dig verktygen och träningen för att kunna göra det. 

Ansök till vår ettåriga kurs och få möjlighet att utveckla din musikaliska identitet. Ta steget och bli en låtsnickare idag! 

Mer om kursen

Ett år på Låtsnickarna

 • Under ett läsår avhandlas tre områden: komposition, produktion och presentation. Genomgående under utbildningen varvar vi teori och praktik. Musik som skapas under året produceras och presenteras för publik i olika former. 
 • Under vårterminen fokuserar deltagare på ett egenvalt projekt.
 • I samarbete med Musik i Blekinge erbjuds ett varierat utbud av gästföreläsare under läsåret.
 • Stor vikt läggs vid processer där deltagarna lär med och av varandra genom samarbete och att dela med sig av sina erfarenheter, Vi förväntas oss allas delaktighet i gemensamma projekt och moment och det ges också tid att utveckla egna projekt. Att gemensamt ta ansvar för större som mindre konserter, både internt och externt. 
 • Efter genomförda konserter och projektperioder utvärderar vi tillsammans och tar med oss ett nytt lärande, insikter och erfarenheter framåt.

Komposition

 • Syfte: Att utveckla färdigheter och kunskaper i låtskrivande.

  • Musikhistoria
  • Genrekunskap
  • Textskrivande
  • Grundläggande musikteori

Produktion

Syfte: Att utveckla dina kunskaper och färdigheter i musikproduktion

 • Inspelning, mixning och mastring
 • Akustiklära, mikrofonteknik, effekter med mera
 • Branschkunskaper inom STIM, SAMI med mera
 • Vi använder oss av Apple Logic Pro som musikinspelningsprogram

Presentation

Syfte: Att utforska och utveckla ditt “sceniska jag”

 • Träna dig att stå inför publik
 • Arrangera och planera såväl större som mindre konserter
 • Personlig marknadsföring inom musikbranschen

Våra studior

Vi förfogar över tre inspelningsstudior, en större och två mindre. I klassrummet finns det även en musikstation med musikprogram. Logic Pro X är det program som används i våra produktioner. Vi använder oss också av olika andra industristandarder gällande mjukvaruinstrument/pluggar som Native Instruments Komplete och Shop Music Production Suite. Vi har också en grunduppsättning av gitarrer, pianon, basar och MIDI-trummor.

Behörighet, intervju och arbetsprov

Du behöver:
 • Treårig gymnasieexmen med behörighet för yrkeshögskola.

Om du helt eller delvis saknar formella betyg och meriter för att vara behörig kan du begära prövning av reell kompetens, det är den kompetens du tillgodogjort dig på annat sätt än genom det formella skolsystemet i Sverige eller utomlands.

Du som söker:
 • spelar ett instrument eller sjunger
 • är intresserad av att skriva musik
 • är nyfiken på inspelning eller musikproduktion
 • vill skapa och spela musik tillsammans med andra
 • vill får mer erfarenhet av att stå på scen och framträda
Om intervju och arbetsprover

Alla behöriga sökande blir kallade till en digital intervju där de får möjlighet presentera sig
och lyfta sina olika kunskaper och färdigheter. Kallelse till intervjun skickas via mejl.

Intervjun genomförs i form av ett samtal på ca 30 minuter, där vi bland annat vill få reda på dina studiemål. Vi vill också se exempel där du framför musik, egenskriven eller annan artists låtar. Du har möjlighet att skicka in dessa i förväg i din ansökan. Det går bra att använda sig av Youtube där du filmat dig själv med smartphone. Länkar till Spotify eller molntjänster som Google Drive, Onedrive eller Dropbox går också bra. Du har också möjlighet att framföra något under den digitala intervjun.

Lyssna på låtar som deltagare på Låtsnickarna producerat under sin tid på skolan:

Om att ansöka

OM PERSONUPPGIFTSHANTERING

De personuppgifter vi behandlar delas inom vår organisation till personal som är direkt involverad i ansökningshanterande samt administration. Vi delar också personuppgifter med organisationer som FBR (Folkbildningsrådet), CSN (Centrala Studiestödsnämnden) och SCB (Statistiska centralbyrån), till dessa organisationer är dock uppgifterna avpersonifierade. Uppgifterna hanteras och lagras under tiden du är aktivt studerande hos oss. Efter avslutad utbildning sparas endast ditt utbildningsintyg/omdöme hos oss.

OM DIGITAL ANSÖKAN I SCHOOLSOFT

Om du inte redan har ett konto i SchoolSoft för att söka kurser på folkhögskolor börjar du med att skapa det när du klickar på ansökningslänken till respektive kurs. Om du skapar ett nytt konto, vänligen fyll i alla uppgifter i formuläret. Läs också på i förväg vad du förväntas bifoga i din ansökan och spara ner digitala dokument så är du förberedd inför ansökningsprocessen.

BIFOGADE FILER I ANSÖKAN

Förbered de filer som ska bifogas i ansökan genom att se till att text och innehåll syns tydligt samt att de är i ett lämpligt filformat (PDF, Wordfiler eller JPEG-bilder rekommenderas). Namnge också dina dokument för att förenkla hanteringen av dem, exempelvis “Personbevis Förnamn Efternamn” eller “Gymnasiebetyg”.

Ansök till Låtsnickarna

Ansökningsprocessen

1 feb 2024
Ansökan öppnar
Du ansöker via länk ovan. Ansökan görs i systemet SchoolSoft. När du skickat in din ansökan får du i SchoolSoft och via mejl en automatisk bekräftelse på att ansökan kommit in. Lärare återkopplar dig inom några veckor om din ansökan.
15/5–31/5 2024
Digital intervju
Vi genomför digitala intervjuer med behöriga sökande.
3 juni 2024
Antagningsbesked
Senast den 3 juni 2024 skickar vi ut antagningsbesked till alla som varit på intervju hos oss.
Juni 2024
Bekräfta din plats
Du som blivit antagen ska under juni bekräfta din plats.
Sommaren 2024
Ansökan öppen under sommaren
Vi har ansökan öppen fram till 25 augusti 2024, när du ansöker hör en lärare av sig inom någon vecka från att din ansökan kommit in och genomför intervju och ger antagningsbesked. Det går att söka kursen fram till en vecka efter kursstart.
19 aug 2024
Kursstart
Läsåret börjar.

Kontakt

Mejla mig om du har frågor:
Johan Dahlén, lärare
johan.dahlen
@jamshog.org

Text box item sample content