MinT Teater – projektår

Jämshögs folkhögskola > Estetiska kurser > MinT Teater – projektår
Estetisk profilkurs, 1 år, helfart

MinT Teater - projektår

Projektåret på MinT Teater är för dig som utöver ett stort teaterintresse även har en funktionsnedsättning, diagnos eller psykisk ohälsa. Du har också förmåga att studera på gymnasienivå. 

Kursen kommer ur MinT Teater – grundkurs, och det finns ett naturligt samarbete med grundkursens deltagare i flera moment och projekt. 

Under den ettåriga kursen står ett eller flera egna projekt inom teater i fokus för dig som deltagare. Det du fördjupar dig i får gärna vara en del av grundkursens årliga föreställning, men kan också vara inom ett annat område inom teatern. Du och lärarna på kursen kommer tillsammans fram till vad som blir ditt fokus i fördjupningen. 

För att bli antagen till MinT Teater – projektår är det önskvärt att du har gymnasieexamen. Du ska ha förmåga att kunna arbeta självständigt, ta egna initiativ och samarbeta med andra. 

Du kommer få ta del av grundmomenten i teater och även få uppgifter du kan arbeta med självständigt eller tillsammans i mindre grupp.  

MinT Teater – projektår är CSN-berättigad på gymnasienivå. Kursen är ej behörighetsgivande. 

Mer om kursen

Kursinnehåll och kursplan

Under den ettåriga kursen är du delaktig i att skapa både större och mindre teaterproduktioner, och får möta en publik både på och utanför skolan. Du får inblick i och lär dig vilka delar som behövs för att skapa en föreställning från början till slut.

Du kommer att arbeta med färdiga manus och skapa egna manus. Improvisation är en viktig del under hela kursen. Det är också viktigt att uppleva kultur i olika former och därför gör vi både studiebesök och ser föreställningar och utställningar.

En skådespelares viktigaste verktyg är kroppen. Under hela kursen lägger vi därför också fokus på rörelse, kroppsspråk, rytm, röst, fysisk aktivitet och medvetenhet.

Vi provar, jämför och upplever olika konstformer och låter oss inspireras. Vi gör studiebesök, går på utställningar och ser föreställningar. Vi fokuserar på dramaövningar och teaterträning.

Läs mer: Kursplan för MinT Teater – projektår

Kursmål

Ur kursplanen för MinT Teatter – projektår vill vi lyfta dessa kursmål:

  • Få utveckla sig själv som skådespelare med kroppen och rösten som uttrycksmedel.
  • Få kunskap om teaterns alla delar samt förståelse hur de samverkar med varandra.
  • Fördjupa sina kunskaper om konstnärliga processer/projekt, olika scenkonstnärliga uttryck samt olika sätt att skapa teater på, stora som små. 
  • Fördjupa sig i ett område inom teatern och med egenansvar och stöttning av lärare driva fördjupningsprojektet från start till slut.

Genom att tillskansa sig dessa kunskaper blir deltagaren redo för vidare studier inom teaterområdet, eller arbete/fritidsaktivitet.

Läs hela kursplanen med kursmål här: Kursplan för MinT Teater – projektår

Internatstödjare

Skolan har, som en del av sitt deltagarstöd, en internatstödjare. Deltagarstödsteamet består av SYV/kurator, skolpräst samt internatstödjare.

Ett par dagar i veckan erbjuder internatstödjaren aktiviteter för de som bor på skolans internat. De boende har möjlighet att påverka innehållet utifrån var och ens intressen och kunskaper.

Syftet är att skapa trivsel och gemenskap men också möjligheter att ge stöd åt de som har ett extra behov inom till exempel matlagning eller andra saker som kan vara svårare i vardagen. Genom detta skapas möten mellan olika människor och ett lärande av varandra.

Urval och antagning

Innan du ansöker har du möjlighet att komma på studiebesök. När du skickat in din ansökan bjuder vi in till obligatorisk prova-på-dag.

Datum för prova-på är 13 maj eller 20 maj, 09.00-12.00. Vi bestämmer tillsammans vilken av dagarna du kommer till. Efter ditt besök hos oss kontaktar vi dig och berättar om du kan börja på kursen

Kostnader

Om du bor på skolans internat betalar du hyra. Ett rum kostar 3 781 kr för 4 veckor. Detta pris gäller våren 2022 och kan ändras. Internet ingår. Frukost och lunch måndag till fredag ingår.

Du bor i ett möblerat rum och delar toalett och dusch som med två andra som bor i samma ingång.

Behöver du stöd i boendet söker du det genom LSS eller SOL. Du söker det i din hemkommun som sedan skickar utredningen till Olofströms kommun som är den kommun Jämshögs folkhögskola ligger i. Olofströms kommun utför sedan det stöd som du behöver.

Väljer du att skriva dig i Jämshög söker du stödet i Olofströms kommun. Behöver du kontaktperson söker du det på samma sätt.

Undervisningen på Jämshögs folkhögskola är kostnadsfri. Skolan tar ut en materialkostnad för försäkringar, gemensamma aktiviteter, läromedel och material som används på kursen.

För kursdeltagare på MinT Teater är materialkostnaden på 1200 kr/termin, det vill säga 2400 kr/läsår.

Dags att ansöka!

OM PERSONUPPGIFTSHANTERING

De personuppgifter vi behandlar delas inom vår organisation till personal som är direkt involverad i ansökningshanterande samt administration. Vi delar också personuppgifter med organisationer som FBR (Folkbildningsrådet), CSN (Centrala Studiestödsnämnden) och SCB (Statistiska centralbyrån), till dessa organisationer är dock uppgifterna avpersonifierade. Uppgifterna hanteras och lagras under tiden du är aktivt studerande hos oss. Efter avslutad utbildning sparas endast ditt utbildningsintyg/omdöme hos oss.

OM DIGITAL ANSÖKAN I SCHOOLSOFT

Om du inte redan har ett konto i SchoolSoft för att söka kurser på folkhögskolor börjar du med att skapa det när du klickar på ansökningslänken till respektive kurs. Om du skapar ett nytt konto, vänligen fyll i alla uppgifter i formuläret.

BIFOGADE FILER I ANSÖKAN

Förbered de filer som ska bifogas i ansökan genom att se till att text och innehåll syns tydligt samt att de är i ett lämpligt filformat (PDF, Wordfiler eller JPEG-bilder rekommenderas). Namnge också dina dokument för att förenkla hanteringen av dem, exempelvis “Personbevis Förnamn Efternamn” eller “Gymnasiebetyg”.

Ansökan till MinT Teater –projektår, kursstart hösten 2024, är stängd.

Följ din ansökan: Logga in i SchoolSoft

Ansökningsprocessen

1 feb 2024
Ansökan öppnar
Du ansöker via länk ovan i SchoolSoft eller skriver ut blankett och skickar till oss. När du skickat in din ansökan får du i SchoolSoft och via mejl en automatisk bekräftelse på att ansökan kommit in.
13 maj/20 maj
Intervju och prova-på
När du ansökt bestämmer vi tillsammans med dig att komma till skolan och vara med i klassen för att prova på hur det är att gå på MinT Teater. Det blir antingen 13 maj eller 20 maj. Vi bestämmer tillsammans vilken dag som passar dig bäst.
15 maj 2024
Ansökan stängs
Vi stänger ansökan till MinT Teater – projektår.
1 juni 2024
Antagningsbesked
Tidigast den 1 juni 2024 skickar vi ut antagningsbesked till alla som varit på intervju och prova-på hos oss.
Juni 2024
Bekräfta din plats
Du som blivit antagen ska under juni tacka ja till din plats via SchoolSoft eller direkt till oss.
Sommar 2024
Sommarbrev
Du som tackat ja till din plats får ett mejl med infomation om kursstarten i augusti.
19 aug 2024
Kursstart
Läsåret börjar.

Kontakt

Mejla mig om du har frågor:
Pontus Wahlgren, lärare
pontus.wahlgren@jamshog.org