Naturvandringar

Jämshögs folkhögskola > Dagkurs > Naturvandringar
Naturvandrare i blekingeskog
Vandringar i Västra Blekinge!

Naturvandringar

Kurstyp
Dagkurs
Kursnamn
Naturvandringar
Ansökningsperiod
Ansökan stängd
Kursstart
13 september 2023

Jämshögs folkhögskola fortsätter med de populära natur-och upplevelsevandringarna. Vi besöker platser i Blekinge, Skåne och Kronoberg på ett avstånd av 10–30 km från Jämshögs folkhögskola.

Er guide är Per-Arne Höög, folkhögskolelärare och mångårig kursansvarig på Fritidsledarutbildningen på Jämshögs folkhögskola, med ett särskilt intresse för vandring i skog och mark.

Naturvandringarna äger rum på onsdagar och kommer att genomföras på i huvudsak lättgångna, men ibland lite kuperade skogsstigar. Längd ca. 5–7 km.

Deltagarna tar sig på egen bekostnad till de olika samlingsplatserna och vi startar klockan 10 och är tillbaka vid bilarna ca. 14.00. Tydlig information skickas ut inför varje vandringsdag. Samåkning uppmuntras. Er guide svarar för att alla hittar vägen och att vi håller samman, dvs. vi kommer att promenera i lugn takt.

Lämplig klädsel: Stadiga promenadskor, lediga kläder, en liten ryggsäck med utrymme för en värmande tröja, sittlapp och en god fika. 

Vårens kurs startar vecka 10, se program nedan.
Höstens kurs startar onsdag vecka 37 och består av totalt 8 träffar, paus vecka 44. Ansökan till höstens kurs är öppen mellan 1 mars och 15 maj 2023. Program för höstens kurs utannonseras senare.

Program våren 2023

Vi närmar oss så sakteliga den efterlängtade våren och här kommer information om fortsättningen av Natur-och kulturvandringskursen med Jämshögs folkhögskola.

Liksom under hösten -22, kommer vi att vandra på olika platser inom ett avstånd av 10–30 km från Jämshög. Exakt information om samlingspunkt ges någon vecka innan aktuell onsdag. Deltagarna tar sig på egen hand (samåkning uppmuntras) till samlingsplatserna. Vandringarna kommer att vara 5–8 km och tiden är 10.00 till 14.00. Vi kommer att vandra på skogsstigar och grusvägar så lite grövre skor är att föredra. Vi stannar för fikapaus halvvägs på vår promenad och deltagarna står själva för denna fika.

Dyker det upp någon fråga angående vandringarna så tveka inte att ringa eller skriva till mig, Per-Arne. 

8 mars
  • 10.00. Samling i kapellet på Jämshögs folkhögskola för en kort introduktion och genomgång av vårens vandringar. Därefter kör vi bil en kort bit och vandrar sen i Halenreservatet med fikastopp vid Frickabron.
15 mars
  • Samling vid Laxens Hus i Mörrum för att sen vandra längs Mörrumsåns östra sida ner till Elleholm. Efter fika tar vi Laxaleden på åns västra sida tillbaka.
22 mars
  • Naturreservatet Näsums bokskogar på Ryssberget är målet för veckans vandring. Samling vid Ytab längs väg 116 strax öster om Näsum.
29 mars
  • Vi håller oss kvar på Ryssberget och nu är det skogen i naturreservatet Skinsagylet, väster om Kylinge vi upptäcker.
5 april
  • Denna vandring går i ådalen vid Hemsjö och Härnäs. Vi upptäcker spår efter tidigt kraftverksbygge och forsande vatten.
12 april
  • Påsklov. Ingen organiserad vandring.
19 april
  • Nu beger vi oss norrut till Svarta Bergen utanför Lönsboda. Förutom naturvandring blir det möjlighet att bese stenmuseet i Hägghult.
26 april
  • Vi tar färjan över till Ivön och upplever dess fantastiska bokskog och spår efter kaolinbrytning.
3 maj
  • Hemlig utfärd.

Kostnader

Skolan tar ut en materialkostnad om 400 kronor/person. Detta täcker framför allt försäkring under tiden du som kursdeltagare är på kursen. Du får också gemensam fika i början och slutet av varje termin samt eventuella kopior och annan service under din tid på kursen.

Vid eventuella uflykter med kursen delar gruppen på kostnad för till exempel buss och inträden och står för sin egen lunch och fika.

Ansök till dagkursen Föreläsningsserien

Ansökan är stängd. Du kan se status på din ansökan genom att logga in i SchoolSoft via länken nedan. 

Länk: Följ din ansökan i SchoolSoft

Kontakt

Per-Arne Höög, kursledare: per-arne.hoog@jamshog.org
Anna Wiklander, administratör för Dagkursen: anna.wiklander@jamshog.org