Naturvandringar

Jämshögs folkhögskola > Dagkurs > Naturvandringar
Naturvandrare i blekingeskog
Seniorvänliga vandringar i Västra Blekinge!

Naturvandringar

Jämshögs folkhögskola fortsätter med de populära natur-och upplevelsevandringarna. Vi besöker platser i Blekinge, Skåne och Kronoberg på ett avstånd av 10–30 km från Jämshögs folkhögskola.

Er guide är Per-Arne Höög, folkhögskolelärare och mångårig kursansvarig på Fritidsledarutbildningen på Jämshögs folkhögskola, med ett särskilt intresse för vandring i skog och mark.

Naturvandringarna äger rum på onsdagar och kommer att genomföras på i huvudsak lättgångna, men ibland lite kuperade skogsstigar. Längd ca. 6–9 km.

Deltagarna tar sig på egen bekostnad till de olika samlingsplatserna och vi startar klockan 10.00 och är tillbaka vid bilarna ca. 14.00. Tydlig information skickas ut inför varje vandringsdag. Samåkning uppmuntras. Er guide svarar för att alla hittar vägen och att vi håller samman, dvs. vi kommer att promenera i lugn takt.

Lämplig klädsel: Stadiga promenadskor, lediga kläder, en liten ryggsäck med utrymme för en värmande tröja, sittlapp och en god fika. 

Höstens kurs startar onsdag vecka 37 och består av totalt 8 träffar, paus vecka 44. 

Program våren 2024

Vårens kurs startar onsdag vecka 9 och består av totalt 8 träffar, paus vecka 14. Program för vårens vandringar utannonseras senare.

Program hösten 2023 (GENOMFÖRD)

De populära naturvandringarna fortsätter, gruppen är full, men du kan alltid höra av dig till skolan för att anmäla intresse för kommande vandringsgrupper.

Vi kommer att vandra på olika platser inom ett avstånd av 10-30 km från Jämshög. Exakt information om samlingspunkt ges till gruppen någon vecka innan aktuell onsdag.

Vi kommer att besöka platser och vandra i skiftande naturmiljöer i de tre trappstegen, skogsbygden, mellanbygden och kustbygden som Selma Lagerlöf beskriver i ”Nils Holgerssons resa”.

Vandringarna äger rum på onsdagar och kommer att genomföras på i huvudsak lättgångna, men ibland lite kuperade, skogsstigar. Längd ca. 6-9 km. Deltagarna tar sig på egen bekostnad till de olika samlingsplatserna som informeras tydligt om inför varje vandringsdag. Samåkning uppmuntras.

Er guide svarar för att alla hittar vägen och att vi håller samman, dvs. vi kommer att promenera i lugn takt.

Lämplig klädsel: Stadiga promenadskor, lediga kläder, en liten ryggsäck med utrymme för en värmande tröja, sittlapp och en god fika.

Dyker det upp någon fråga angående vandringarna så tveka inte att ringa eller skriva till mig, Per-Arne. 

Vecka 37, 13 september
  • Vi startar upp kl.10.00 i Kapellet på Jämshögs folkhögskola med en kortare presentation av varandra och lite information om de kommande vandringarna. Ni blir också bjudna på en kopp kaffe och en bulle. Sen kör vi till Östafors, ca.5 km, där vi börjar vår vandring i Ljungaryda/Östafors naturreservat för att sen runda Rammsjön och slutligen avnjuta Ryssbergets norra sluttning. Vandringen är ca. 9 km.
Vecka 38, 20 september
  • Harasjömåla. Vi samlas vid Harasjömåla fiskecamp och kommer att vandra i den härliga naturen i det välkända fiskeparadiset. Vi passerar Näbbeboda skola och S.Gillesnäs där Harry Martinsson bott under sin barndom. Turen går sedan vidare via flugströmmen och St. Kroksjöns slingriga stig tillbaka till fiskecampen.
Vecka 39, 27 september
  • Ryd. Vi korsar länsgränsen och med utgångspunkt från medborgarhuset i Ryd vandrar vi runt sjön söder om Ryd.
Veck 40, 4 oktober
  • Listerlandet. Vi beger oss till Listerlandet och med utgångspunkt Hjärthalla naturreservat upptäcker vi det vackra kustlandskapet.
Vecka 41, 11 oktober
  • Nytorpet (Långasjönäs naturreservat). Vi samlas denna gång vid friluftsfrämjandets anläggning, Nytorpet och gör vår vandring i Långasjönäs naturreservat.
Vecka 42, 18 oktober
  • Vångaberget. Denna gång parkerar vi vid foten av slalombacken i Vånga och med pigga ben börjar vi med att bestiga berget för att sen utforska toppen av berget.
Vecka 43, 25 oktober
  • Mörrumsåns dalgång. Vi parkerar i Åkeholm och vandrar uppströms Mörrumsån till Knaggelid för att sedan återvända längs med den gamla banvallen, numera cykelbana.
Vecka 44
  • Höstlov, ingen organiserad vandring
Vecka 45, 8 november
  • Hemlig utfärd.

Kostnader

Skolan tar ut en materialkostnad om 400 kronor/person. Detta täcker framför allt försäkring under tiden du som kursdeltagare är på kursen. Du får också gemensam fika i början och slutet av varje termin samt eventuella kopior och annan service under din tid på kursen.

Vid eventuella uflykter med kursen delar gruppen på kostnad för till exempel buss och inträden och står för sin egen lunch och fika.

Om att ansöka

PERSONUPPGIFTSHANTERING

De personuppgifter vi behandlar delas inom vår organisation till personal som är direkt involverad i ansökningshanterande samt administration. Vi delar också personuppgifter med organisationer som FBR (Folkbildningsrådet), CSN (Centrala Studiestödsnämnden) och SCB (Statistiska centralbyrån), till dessa organisationer är dock uppgifterna avpersonifierade. Uppgifterna hanteras och lagras under tiden du är aktivt studerande hos oss. 

ANSÖKAN GÄLLER FÖR ETT LÄSÅR

Ansökan gäller för både höst- och vårtermin under det kommande läsåret. Du avgör själv i samband med terminsskiftet om du vill fortsätta på vårterminen. Viktigt att du då meddelar oss om du INTE vill fortsätta. 

DIGITAL ANSÖKAN I SCHOOLSOFT

Om du inte redan har ett konto i SchoolSoft för att söka kurser på folkhögskolor börjar du med att skapa det när du klickar på ansökningslänken till respektive kurs. Om du skapar ett nytt konto, vänligen fyll i alla uppgifter i formuläret.

OBS: SchoolSoft fungerar bäst på datorn i webbläsare som Google Chrome eller Microsoft Edge. På äldre modeller av surfplattor och mobiltelefoner har det visat sig vara problem att registrera konto eller logga in. 

Ansök till Naturvandringar, kursstart hösten 2024

Kontakt

Per-Arne Höög, kursledare: per-arne.hoog@jamshog.org
Anna Wiklander, administratör för Dagkursen: anna.wiklander@jamshog.org