Dags för årets konferens!
I år träffas vi i Blekinge, här på Jämshögs folkhögskola. Vi ser fram emot givande dagar tillsammans!
Läs mer här om boende, hur du tar dig till Jämshög och några fakta om skolan och kommunen.
Välkommen till Blekinge och Jämshög!
/Styrelsen för Fritidsledarskolorna
När du väl kommer till Jämshög med kollektivtrafik är det troligen med buss via Skånetrafikens buss 561 eller Blekingetrafikens Kustbuss 600. Stig av på hållplatsen Jämshög Bygatan. Därifrån är det cirka 7 minuters promenad till folkhögskolan, se karta nedan.
Med tåg/buss till Bromölla station, byt till buss 561 mot Olofström, stig av vid Jämshög Bygatan.
Kalmar: Med tåg/buss till Karlskrona och sedan Bromölla station, byt till buss 561 mot Olofström. Stig av vid Jämshög Bygatan.
Karlskrona: Med Kustbussen 600 mot Olofström. Stig av vid Jämshög Bygatan.
Enklast med egen bil, kollektivtrafik kan ta dig ner om Lund/Hässleholm i Skåne. Finns möjlighet att via lokalbussar och några byten ta sig till Jämshög via Ljungby/Älmhult/Olofström.
Antingen med tåg via Älmhult > Hässleholm > Kristianstad > Bromölla och därifrån buss 561 till Jämshög. Eller tåg fram till Älmhult och därefter lokalbussar till Jämshög.
blekingetrafiken.se
skanetrafiken.se
Boende finns på skolans internat eller på närliggande Liljenborg samt på First Hotel i Olofström. Begränsat antal bäddar. Först till kvarn gäller för boende på Liljenborg och skolans internat. Använda denna anmälningslänk: Boendebokning till vårträffen (gäller för både vårtinget och vårkonferensen).
För boende på First Hotel i Olofström, ring 0454-30 12 30 och ange “VÅRKONFERENSEN” för 10% rabatt på bokningen. Läs mer om hotellet: First Hotel Olofström
Programmet börjar med lunch klockan 12:00 den 17 april och avslutas dagen efter samma tid med lunch. Detaljerat program skickas ut innan vårtinget.
Programmet börjar med lunch klockan 12:00 den 18 april och avslutas dagen efter samma tid med lunch. Detaljerat program skickas ut innan konferensen.
Skolan grundades 1961 och Jämshögsförfattaren Sven Edvin Salje var en av drivkrafterna bakom skolans tillblivelse. Idag har skolan förutom Allmän kurs två yrkesutbildningar; Fritidsledare och Socialpedagog, tre estetiska kurser; MinT Teater, Låtsnickarna och Kreativt skrivande samt en omfattande seniorkursverksamhet (Dagkursen)
Skolan startar också upp uppdragskurser och projekt i samarbete med lokala och regionala aktörer. Jämshögs folkhögskola har Lunds stift som huvudman. Skolan har ett kapell och en skolpräst och i nuläget en kurs med anknytning till Svenska kyrkan.
Olofströms kommun är en av fem kommuner i Blekinge län med cirka 13 400 invånare. Inom kommunens gränser finns över 200 sjöar och i tätorten Olofström möts tre åar.
Naturen finns inpå knuten med skog att vandra i (såväl bokskogar som ädellövskog), sjöar att bada och fiska i men även paddla över öppet vatten. Omgivning bjuder in till ett lugn och möjlighet till ett aktivt friluftsliv. Olofströms kommun som Sveriges sydligaste vildmark har blivit utsedd till Sveriges friluftskommun både år 2019 och 2021. Med ett varierande kulturutbud erbjuds det något för de flesta. För dig som vill uppleva en av världens största kulturstäder, Köpenhamn, är den endast två timmar bort.
Kulturellt sett finns det mycket att berätta med anknytning till Olofström. Nobelpristagaren Harry Martinson är en av bygdens söner liksom Sven Edvin Salje som är en av Sveriges mest lästa författare genom tiderna. Även Carl Eldh, en av Sveriges största skulptörer, hade anknytning till kommunen.
Volvo Personvagnar AB är det största företaget i kommunen och fordonsindustrin betyder mycket för både Olofströms och Blekinges inkomstbas.
Läs mer om Olofström på kommunens hemsida: Olofströms kommun