Kristendomens vägar – I Paulus fotspår

Profilkurs

Kristendomens vägar - I Paulus fotspår

Jämshögs folkhögskola > Profilkurs > Kristendomens vägar – I Paulus fotspår
Kurstyp
Profilkurs
Kursnamn
I Paulus fotspår
Ansökningsperiod

Välkommen att följa med på Jämshögs folkhögskolas innehållsrika resa till Grekland i mars 2023! Vi kommer att följa de spår av Paulus som är viktiga för att förstå hur kristendomen fick sitt fäste i Grekland. Låt mig få berätta lite mera:

Paulus gjorde tre missionsresor och den tredje blev också hans sista resa överhuvudtaget, då han dog i Rom. Vi kanske tror att det var smått omöjligt att ta sig fram under denna tid, men tvärtom, vägarna var många både till havs och via land. Handelsmän och härförare hade funnit och röjt leder som även vanliga resenärer kunde använda, romarrikets vägnät var också stort.

Under resans gång kommer vi att besöka några av de församlingar Paulus grundade men också skrev brev till, de brev vi kallar Epistlar i våra gudstjänster. Första gången Paulus var på europeisk mark var i en hamnstad kallad Neapolis, nära Filippi.

Vi kommer givetvis att göra upptäckter i Aten, där Paulus höll sitt berömda tal på Aeropagen. I Aten besöker vi också Svenska Kyrkan. Andra viktiga platser är Korinth och Thessaloniki samt det gamla Filippi där utgrävningar visar på den levande stad Paulus fann och där han grundade sin första församling som skulle bli en av hans mest älskade. Meteora, en samling kloster som nästan svävar på klipporna, bjuder på en innerlig känsla av tro och tillit och även fantastiska ikoner och målningar.

Varje plats har sina egna bibeltexter, allt från Apostlagärningarna till brevtexterna och vi kommer att fördjupa oss i dem under resans gång. Stilla stunder, kyrkobesök och musik ledsagar oss också. Med denna resa vill vi ge dig en djupare förståelse för den unga kyrkans framväxt och missionens genomslagskraft. Ett annat mål är att lyfta fram aposteln Paulus och den iver som drev honom. Under resans gång hoppas vi att du ska få många nya insikter, men också finna att Grekland bjuder på fantastiska och generösa möten!

Vi hoppas att du vill följa med, varmt välkommen!
Solveig Wollin, skolpräst på Jämshögs folkhögskola

Om resan

Preliminära tider för Ut/hemresa:

UTRESA
Copenhagen–Wien, OS302, 10.05–11.50
Wien–Thessaloniki, OS809, 12.35–15.20

HEMRESA
Athen–Wien, OS802, 14.35–15.55
Wien–Copenhagen, OS305, 17.35–19.20

Läs all information om resan praktiskt samlad i denna PDF: I Paulus fotspår

Anmälan – så här gör du

Klicka på knappen nedan, då kommer du till vårt anmälningssystem SchoolSoft. Om du inte redan har ett konto där så behöver du skapa ett innan du kan anmäla dig. Följ instruktionerna och när du är klar och har skickat in anmälan får du ett bekräftelsemejl skickat till dig. 

Anmäl dig till kurs och/eller resa

Kontakt

Solveig Wollin, kursledare och skolpräst på Jämshögs folkhögskola