AAA – Socialpedagog inne våren 2024

Jämshögs folkhögskola > AAA – Socialpedagog inne våren 2024
Yrkesutbildning, 2 år på heltid

Socialpedagog

Socialpedagogens arbetsmarknad finns inom social verksamhet i kommun, region och i statliga verksamheter. Den finns även i den privata sektorn på behandlingshem, boende för ensamkommande barn och ungdomar och annan pedagogiskt verksamhet.

Exempel på arbetsplatser: Vård och behandling (HVB), skolan, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), Statens instituionsstyrelse (SiS) samt verksamheter inom kommunal öppenvård.

Utbildningen omfattar 80 studieveckor, inklusive 20 veckors lärande i arbete (LIA) med handledning på en arbetsplats.  

Mer om utbildningen

Om utbildningen

I utbildningen läggs stor vikt vid personlig utveckling och grupprocesser. Vi arbetar processinriktat med erfarenhetsbaserat lärande där teorier och begrepp varvas med reflektion och praktiska övningar, både individuellt och i grupp.

Kreativa uttryckssätt som exempelvis bild, musik och drama används för att levandegöra och gestalta vårt lärande. I mötet med andra lär du dig om dig själv och din omvärld, därför är ditt aktiva deltagande i gruppen viktigt och förutsätter daglig fysisk närvaro på vår skola. Detta utgör grunden för pedagogiken inom folkbildningen.

Utbildningen omfattar 80 studieveckor, inklusive 20 veckors Lärande i Arbete (LIA) med handledning på en arbetsplats.

LIA-platser kan begära utdrag ur belastningsregistret, läs mer här: Utdrag ur belastningsregistret

Delkurser och utbildningsplan

Som utbildningsanordnare tillhör vi BALSAM (Yrkesutbildningar i socialpedagogiskt arbete). BALSAMs utbildningsområden och andra styrdokument utvecklar och kvalitetssäkrar vår utbildning. Läs mer: BALSAMs gemensamma utbildningområden

Läs mer: Utbildningsplan för socialpedagogutbildning, inneklass

Delkurser i utbildningen:

> Socialpedagogik

> Kommunikation

> Sociologi och kultur

> Sociologi och kultur

> Psykologi

> Juridik

> Projekt- och fördjupningsarbeten

> LIA (Lärande i Arbete)

> Självledarskap

> Samtalsmetodik

> Funktionsnedsättning

> Familj

> Nätverksarbete

> Missbruk och kriminalitet

> Psykiatri

Efter utbildningen

Vanliga arbeten efter examen är behandlingsassistent inom HVB eller inom SiS (Statens institutionsstyrelse), boendestödjare i privat eller kommunal verksamhet, eller som socialpedagog eller inom grund- och gymnasieskola. Exempel på sysselsättning är också som fältarbetare, som familjehemskonsulent, i daglig verksamhet inom LSS, eller arbete inom privat eller kommunal öppenvård. Du kan också arbeta inom kriminalvård eller omsorg för människor med funktionsnedsättning.

Socialpedagoger brukar ingå i skolornas elevhälsoteam och ha ett nära samarbete med kuratorer och skolpsykologer. Det är inte ovanligt att socialpedagoger arbetar i klassrummen med mindre grupper. Utbildningen till socialpedagog ger dig en bred kompetens där du kan arbeta inom socialt vård- och behandlingsarbete i många olika verksamheter.  Av de som tar yrkeshögskoleexamen som socialpedagog är det ungefär en fjärdedel som jobbar inom skola efter sin examen.

Efter avslutad utbildning får du ett utbildningsbevis. För detta krävs närvaro och att alla kurser är fullgjorda. 

Behörighetskrav

Treårig gymnasieexamen med behörighet för yrkeshögskola med godkänt betyg i svenska 2 och 3 eller svenska 2 och 3 som andraspråk.
• Du behöver vara minst 22 år.
• Två års dokumenterad arbetslivserfarenhet.

Tips vid ansökan: Namnge alla bifogade filer och dubbelkolla att allt som efterfrågas är med och att det är rätt fil som bifogats.

Kontakta skolan om du önskar åberopa andra kompetenser för ansökan än de grunder som finns angivna ovan, så hjälper vi dig vidare.

Läs mer på studera.nu: Grundläggande behörighet
Läs mer på yrkeshogskolan.se: Reell kompetens och validering
Läs mer på uhr.se: Bedömning av utländsk utbildning

Utbildningen är studiemedelsberättigad enligt CSN.

Urval och antagning

Om din ansökan är komplett och du är behörig, kallas du till en antagningsdag i maj. Det är en förutsättning att du medverkar då för att gå vidare i antagningsprocessen.

Din personliga- och erfarenhetsmässiga lämplighet prövas här. Socialt eller pedagogiskt arbete och ideellt engagemang är särskilt meriterande.

Efteråt gör vi en samlad bedömning, som utgör underlag för eventuell antagning. Rektor ansvarar för slutlig antagning av deltagare och reserver.

Kostnader

Du betalar själv för din litteratur. Beräknad kostnad är cirka 5 000 kronor. Du bekostar också resor i samband med lärande i arbete (LIA) och gemensamma aktiviteter. Kostnader i samband med studiebesök eller studieresor kan förekomma.

Skolan tar också ut en materialkostnad om 900 kronor per termin för olycksfallsförsäkring, programlicens till Microsoft 365, kopiering, förbrukningsmaterial samt vissa skolgemensamma aktiviteter.

Ansökningsprocessen

1 feb 2025
Ansökan öppnar
Du ansöker via länk ovan. Ansökan görs i systemet SchoolSoft. När du skickat in din ansökan får du i SchoolSoft och via mejl en automatisk bekräftelse på att ansökan kommit in.
15 april 2025
Ansökan stängs
Ansökan till socialpedagogutbildningen stängs. Vi kontaktar dig som ansökt och anger om du är behörig eller behöver komplettera.
14 och 15 maj
Intervjudagar
Den 14 och 15 maj har vi intervjudagar. Alla behöriga sökande blir inbjudna till en av dessa. Du får se skolan, träffa lärare och kursdeltagare, göra övningar samt en intervju.
1 juni 2025
Antagningsbesked
Tidigast den 1 juni 2025 skickar vi ut antagningsbesked till alla som varit på intervju hos oss.
Juni 2025
Tacka ja/nej till din plats
Du som blivit antagen ska under juni ge oss besked om du antar din plats eller inte. Detta gör du i SchoolSoft.
Sommar 2025
Sommarbrev
Du som tackat ja till din plats får ett mejl med infomation om kursstarten i augusti.
18 aug 2025
Kursstart
Läsåret börjar.

Ansökningsperiod

1 feb 2025 – 15 april 2025

Kursstart

2025-08-18